Historie van GOOV Muziektheater

Op een donkere winterdag in februari 1928 kwamen bijna 40 Groningers samen in Huis de Beurs om de eerste stappen te zetten voor de oprichting van een nieuwe opera en operette vereniging. Het bestuur werd benoemd en nog voor het eind van de maand was het besluit genomen om de operette “De Geisha” als eerste productie te repeteren. Op 28 oktober 1928 werden we officieel opgericht als Groninger Opera en Operette Vereeniging (G.O.O.V), een vereniging met koninklijke goedkeuring.

We zijn sinds jaar en dag een vereniging waar professionals en amateurs gezamenlijk werken om een zo mooi mogelijke voorstelling op de planken te zetten. Of het nu opera, operette of muziektheater is, altijd gaan we voor die magische combinatie van zang, dans en toneel begeleid door een live orkest. Ook met de kostuums en decor pakken we graag groots uit. 

Dat grote uitpakken zorgde er helaas wel voor dat de recessie van de jaren dertig ook bij ons hard aan kwam. Er werd in maart 1933 nog moedig een aankondiging gedaan van “Der Vogelhandler” maar deze lijkt nooit te zijn opgevoerd. De recessie vloeide over in de oorlog. Pas in de jaren 50 ontwaakte de vereniging uit zijn lange winterslaap. Compleet uitgerust en vol nieuw enthousiasme stonden we in de jaren 50 en 60 jaarlijks op het toneel met een mooie operettes. 

In 1975 kwam voor ons de eerste opvoering van een musical, “My Fair Lady” in het Gronings. Niet alleen ons eerste uitstapje naar musical maakte dit een bijzondere productie maar ook het feit dat er voor het eerst audities werden gehouden voor de rolverdeling. Hierdoor kregen koorleden, die voorheen enkel in het ensemble straalden, opeens de kans om een grote rol te bemachtigen. 

Vanaf de jaren 80 werden de opvoeringen van operettes en operas steeds vaker afgewisseld met musicals. Onze ambitie om ons niet enkel aan het opera en operette repertoire te blijven binden uitte zich ook in een naamsverandering naar GOOV Muziektheater. Met een zekere vernieuwingsdrang blijven we ons steeds opnieuw uitvinden en meebewegen met de huidige tijd. 

De vernieuwingsdrang uitte zich in 2011 met een compleet originele eigen geproduceerde voorstelling “Bommen Berend de Musical”. Een spannende uitdaging waarin we een team van scriptschrijver en componist hebben samengebracht om voor ons een musical te schrijven. Het resultaat beviel ons zo goed dat we nog drie keer voor ons een stuk hebben laten schrijven en componeren met als meest recente “We Zien Elkaar… Bij Koos Kerstholt”. 

Fotografie: Allet Huttinga, René Emil, Arnout Steegstra, Piet van der Veen, René van Dijk, Mirjam Mulder e.a.

Ontdek onze eigen producties!